Wij delen en Vlaanderen Circulair organiseren de eerste Sharing Summit. Tijdens dit event verenigen we de pioniers, gevestigde waarden en veranderaars in de huur- en deelmarkt in Vlaanderen.

Verwacht je aan een inspirerende namiddag vol informatie, netwerkmogelijkheden, straffe cases en nieuwe inzichten van boeiende sprekers. Woon 3 krachtige keynotes bij, kies uit 3 workshops en volg een panelgesprek tussen 3 experten.

Gastvrouw van dienst is journalist en podcastmaker Britt Buseyne. Haar kritische vragen zullen ongetwijfeld tot boeiende gesprekken leiden.

De allereerste Sharing Summit. Maak hem mee, op donderdag 14 december 2023 van 13u30 tot 18u00 in de bruisende setting van Zebrastraat Gent.

De Sharing Summit is een initiatief van de Green Deal Huren en Delen, één van de Green Deals in Vlaanderen.

PROGRAMMA

13u30

Ontvangst

13u45 – 14u00

Welkom door Brigitte Mouligneau, transitiemanager Circulaire Economie, Vlaanderen Circulair

14u00 – 15u00 • KEYNOTES

Keynote Anna Balez

Founder & General Manager
Lizee

Met een grote missie en sterke drijfveer om de circulaire economie toegankelijk te maken legt Anna van Lizee uit hoe zij innoveren met hun digitaal platform en logistiek in samenwerking met producenten en retailers.

Keynote Daan Weddepohl

CEO & Founder
Peerby.com

Van het boek “99 redenen om te stoppen en toch door te gaan” tot nu, neemt Daan je mee in de zoektocht om buren met een platform te verbinden om meer te delen met elkaar. Daan zijn missie: meer kunnen doen door spullen te delen en toch verspilling van geld, grondstoffen en uitstoot voorkomen.

Keynote Lisa Antonissen

Onderzoekster Center for Service Intelligence
UGent

Huren en delen vereist gedragsveranderingen van zowel organisaties als eindgebruikers. Lisa schetst de huidige huur- en deelmarkt in Vlaanderen, werpt een blik op de toekomstmogelijkheden en reikt handvaten aan om daar te geraken.

15u15 – 16u00 • PARALLELLE WORKSHOPS

WORKSHOP 1 – Bezit opgeven? Een opgave!

Hoe kan je mensen overtuigen om bezit op te geven en te gaan voor gedeeld gebruik? Dat vergt een mentaliteitsshift en een gedragsverandering. Sowieso een werk van lange adem. Wil je weten hoe je dat het beste aanpakt? Moderator Jan Leyssens van Switchrs neemt je in deze workshop mee doorheen de ervaringen van Wannes Van Giel, Chris de Guytenaer en Artemis Kubala. Kom en deel jouw vragen, aanvullingen en kritische bemerkingen.

Wannes Van Giel

CEO, strateeg
Bigtrees

Markteteers spelen een grote rol in het beïnvloeden van de keuzes van mensen. Deze keuzes bepalen in welke wereld we leven, én welke wereld we doorgeven aan onze kinderen. Wannes staat voor een wereld waarin kinderen kunnen opgroeien in steden met zuivere lucht, kunnen fietsen in veilige straten en kunnen spelen in buurten vol groen.

Chris de Guytenaer

Founder
BattMobility

Battmobility herschrijft de definitie van autodelen: met hoog comfort, grote flexibiliteit én gedurfde innovatie. Het potentieel voor gedeelde elektrische mobiliteit is immers groot. Om ook Jan Modaal, bedrijven én overheden mee aan boord te krijgen, gooit Batt het radicaal over een andere boeg. Toch verloopt de shift van eigenaarschap naar Mobility as a Service (MaaS) niet altijd van een leien dakje. Chris geeft je inzicht in de kansen en valkuilen bij deze transitie.

Artemis Kubala

Project manager inclusie en innovatie
Blenders

Artemis gaat voor het cultiveren van aandacht voor individuele en collectieve intenties. Ze wil impact genereren door de opbouw van genereus sociaal kapitaal dat ervoor zorgt dat individuen, groepen, stakeholders actief bijdragen aan een meer duurzame samenleving vandaag en morgen.

WORKSHOP 2 – Gezocht: pioniers met duurzame ambities

To boldly go where no one has gone before. Dat is wat de drie pioniers in deze workshop deden. Vanuit een ambitie om duurzamer om te gaan met onze planeet, verlegden ze grenzen – elk op hun terrein.. Peter Depauw van Strategies & Leaders bevraagt Timothy Lejeune, Niki De Schryver en Bohdan Lamon. De drie pioniers delen hun ervaringen met jou en zijn ongetwijfeld een bron van inspiratie.

Timothy Lejeune

Manager
Levi Party Rental

Circulair en duurzaam ondernemen is de standaard van Levi Party Rental, een bedrijf gespecialiseerd in het verhuren van event- en feestmateriaal. De service die ze brengen omvat heel wat uitdagingen. De eisen rond kwaliteit waren nog nooit zo hoog. 

Niki De Schryver

Sustainable fashion expert
COSH

Consumenten, merken en retailers in steden wind in de zeilen geven om de vervuilende mode-industrie in te ruilen voor een ecologische, circulaire en ethische variant. Dat is Niki’s ambitieuze, maar broodnodige missie.

Bohdan Lamon

Project leader repairability
Decathlon

Bohdan zijn missie is: “Move people through the wonders of sports in an ecological and durable manner”

WORKSHOP 3 – Heeft huren en delen een lagere milieu-impact dan kopen?

De Green Deal Huren en Delen noemt gedeeld gebruik een kernstrategie van de circulaire economie, maar is dat wel zo? Onder welke voorwaarden? Is materiaalefficiëntie dan zo belangrijk? Wat weten we al en waar moeten we nog naar op zoek? Britt Buseyne van Sustainababbels legt het panel van Karine Van Doorsselaer, Anse Smeets en Caroline Baeten het vuur aan de schenen.

Karine Van Doorsselaer

Hoofddocente Materialenleer en Ecodesign
Productontwikkeling Universiteit Antwerpen

Kennis en inzichten bijbrengen over ecodesign als sleutel tot succes in de transitie naar een circulaire economie.

Anse Smeets

Onderzoeker Circulaire Economie
VITO

Anse onderzoekt innovatieve businessmodellen en hun potentieel voor de circulariteitstransitie. Haar missie is circulair ondernemerschap op een gefundeerde wijze te stimuleren en ondersteunen.

Caroline Baeten

Founder en CEO
Dressr

Het verhogen van de positieve impact van de modesector door ten eerste kledingverhuur voor consumenten te normaliseren en ten tweede verhuurprocessen voor modemerken te vergemakkelijken door hen te ontzorgen op vlak van opslag, logistiek en marketing.

16u15 – 17u00 • PANELGESPREK

Moet delen digitaal?

Verkoopplatformen als bol.com verleggen de grenzen op vlak van online gebruiksgemak en toegankelijkheidMet een klik halen we meer spullen in huis. Kan gedeeld gebruik ook makkelijk digitaal? Hoe moet die klantreis of customer journey eruitzien? Welke digitale ondersteuning is hiervoor nodig? Gastvrouw Britt Buseyne van Sustainababbels leidt dit panelgesprek met Nicole Stofberg, Jeroen Lemaire en Rogier Delanghe in goede banen.

Nicole Stofberg

Professor Platform Economy 
Hague University of Applied Science

De nieuwe onderzoeksgroep van Nicole richt zich op het bestuderen van de impact van de platformeconomie op duurzaam en circulair gedrag. Ze werkt samen met Jesse Weltevreden om te onderzoeken hoe online platforms en winkeliers consumenten kunnen stimuleren om circular gedrag te vertonen.

Jeroen Lemaire

Co-Founder & CEO
In The Pocket

Het is onze missie om digitale producten te creëren die mensen blij maken en bedrijven laten groeien. Om dat te kunnen doen, leer ik hoe ik een organisatie en een cultuur kan creëren die op betrouwbare wijze geweldige software kan leveren.

Rogier Delanghe

Lector Digital Strategy en Sustainable Business Artevelde Hogeschool

Ik ben gefascineerd door de manier waarop de digitalisering hechtere netwerken mogelijk maakt, en zo de basis voor een betekenisvollere economie, een inclusievere maatschappij en een leefbaardere planeet. Dit breng ik in de praktijk als oprichter van PLUK, een app voor zelfoogstboerderijen.

17u00 – 18u00 • NETWERKDRINK